Як пише
РЕДПОСТ, галатопіта - страва з Епіру на північному заході Греції, де колись правив той самий Пір, з яким пов'язують вираз "Пірова перемога". Рецептів цього пирога безліч. У них може додаватися чи ні сік та цедра цитрусових, бешамель, манка або подрібнений фундук.
Грецький молочний пиріг галатопіта
Продукти:
-
1 л молока
-
500 г тіста «філо» (або листкового)
-
250 г цукру
-
200 мл оливкової олії
-
170 г вершкового масла
-
125 г манної крупи
-
50 г цукрової пудри
-
20 г лимонної цедри
-
3 яйця
-
мелена кориця
-
ванілін за смаком
Покроковий рецепт приготування
-
Закип'ятити молоко.
-
Додати цукор.
-
Додоти лимонну цедру.
-
Додати манну крупу.
-
Варити, доки маса не придбає консистенцію густого крему.
-
Злегка остудити.
-
Ввести вершкове масло та яйця.
-
Перемішати.
-
Змастити оливковою олією форму.
-
Викласти у форму 4-5 пластів тіста, кожен промазуючи оливковою олією.
-
Сформувати бортики.
-
Заповнити поглиблення кремом.
-
Посипати корицею чи ваніліном.
-
Розігріти духовку до 180 °.
-
Випікати у духовці 45 хвилин.