Для приготування соусу необхідні такі інгредієнти:
-
1 склянка цукру;
-
1/4 склянки води;
-
3/4 склянки густих вершків 20%;
-
1/2 чайної ложки солі;
-
1/4 чайної ложки чистого ванільного екстракту;
-
1 столова ложка холодного несолоного вершкового масла.
Крок 1
Змішайте цукор та воду в середній каструлі з товстим дном та поставте на середній вогонь. Спершу добре перемішайте, щоб цукор розчинився. Як тільки він розчиниться, кип'ятіть, поки він не почне ставати світло-золотистим. У цей момент вода випарується, і цукор почне карамелізуватися.
Крок 2
Продовжуйте готувати, поки сироп не стане темно-бурштинового кольору, як колір міцного чаю; це має зайняти від 8 до 12 хвилин. Цей процес йде дуже швидко, тому уважно стежте.
Крок 3
Зніміть із вогню. Відразу ж додайте приблизно 1/4 склянки вершків. Суміш буде бульбашитися і утворюватись багато пари.
Крок 4
Додайте густі вершки, що залишилися. Поверніть каструлю на плиту на середньослабкий вогонь; варіть 3-4 хвилини, помішуючи вінчиком, поки суміш стане однорідною і злегка загусне.
Крок 5
Додайте сіль та ванільний екстракт. Завершіть збиванням вершкового масла.
Крок 6
Подавайте теплим чи холодним; соус густіє в міру охолодження, тому, щоб зробити його текучим, просто трохи підігрійте.