Як пише
РЕДПОСТ, на Стрітення неможливо не згадати про млинці - символ сонця.
Картопляні млинці із зеленню
Продукти (на 4 порції)
-
Картопля - 400 г
-
Молоко - 300 мл
-
Яйця – 1-2 шт. (залежно від розміру)
-
Часник - 1-2 зубчики
-
Цукор – 1 ч. л. без гірки
-
Сіль - 1 ч. л.
-
Олія соняшникова - 4 ст. л. + для змащування сковороди
-
Борошно - 150 г (1 склянка об'ємом 250 мл без гірки)
-
Зелень свіжа (петрушка, зелена цибуля) - 0,5 пучка
-
Сметана, для подачі (за бажанням) – за смаком
Покроковий рецепт приготування
-
Картоплю почистіть, наріжте скибочками і перекладіть у каструлю.
-
Залийте шматочки картоплі водою так, щоб вона лише покривала картоплю. Поставте каструлю на сильний вогонь.
-
Після закипання води зменшіть вогонь, додайте 0,5 ч. ложки солі і варіть картоплю до готовності, близько 20 хвилин.
-
Злийте воду, а відварену картоплю розімніть у пюре.
-
До отриманого картопляного пюре додайте очищений і подрібнений часник. Всипте 0,5 ч. ложки солі та цукор. Перемішайте.
-
Нагрійте молоко. Влийте гаряче молоко у картопляне пюре. Добре перемішайте.
-
Додайте яйця (я вбила одне, але краще все ж таки додати два, як вимагає рецепт). Перемішайте. Якщо маса вийде не надто однорідною, не страшно.
-
Влийте олію. Перемішайте.
-
Всипте борошно, що просіяє.
-
Знову вимішайте картопляне тісто віночком до однорідного стану.
-
Зелень промийте, просушіть, подрібніть.
-
Сковороду змастіть олією і дуже добре розігрійте. (Якщо сковорода буде невеликого діаметру, ніжні млинці малого розміру буде легше перевертати.)
-
Налийте ополоником картопляне тісто на сковороду і круговим рухом розподіліть його дном сковороди.
-
Смажте картопляні млинці на вогні вище середнього.
-
Поки поверхня млинця не схопилася, посипте зеленню.
-
Не перевертайте млинець доти, доки одна сторона не підрум'яниться. Потім переверніть та підсмажте з іншого боку до золотистості.
-
Після кожного млинця змащуйте сковороду олією.
-
Подавайте картопляні млинці гарячими, зі сметаною.
Млинці на воді без яєць та молока
-
Якщо млинна або солона начинка подається до млинців, зменшіть кількість цукру в тесті до мінімуму.
Продукти на 3 порції
-
Борошно пшеничне 200 г
-
Вода 400 мл
-
Олія соняшникова 4 ст. л.
-
Цукор 3 ст. л.
-
Сіль 1/2 ч. л.
Покроковий рецепт приготування
-
Змішайте в глибокій мисці воду кімнатної температури, цукор та сіль.
-
Розмішуйте до тих пір, поки всі кристали солі та цукру не розчиняться.
-
Коли цукор і сіль розчиняться, додайте олію, перемішайте і всипте борошно, що просіює.
-
Дуже ретельно перемішайте тісто, воно не повинно мати грудок.
-
Готове тісто має бути не дуже рідким, але й не густим. Наберіть тісто в столову ложку і перевірте консистенцію, воно має стікати з ложки тонким струмком.
-
Добре розігрійте сковороду і змастіть її маслом (для цього можна використовувати силіконову кисть).Наберіть половину половника тіста і налийте тісто тонким струмком у середину сковороди.
-
Тримайте сковороду рукою на вазі і робіть кругові рухи, щоб тісто рівномірно розтікалося дном сковорідки.
-
Підсмажуйте млинець на середньому вогні протягом 1-1,5 хвилин, потім переверніть обережними рухами і обсмажте ще 30 секунд з іншого боку.
-
Підсмажте таким чином усі млинці. Змащуйте сковороду олією лише за необхідності.
-
Подавайте млинці гарячими, з будь-якою добавкою.