Як повідомляє РЕДПОСТ, із посиланням на Хвиля, підрахували, скільки коштуватиме господиням накрити стіл на Різдво.
Кутя
Так, середня ціна 250 грамів куті складає 44 гривні. Однак це вартість самої пшениці, а ось за добавки до неї доведеться заплатити набагато більше:
-
родзинки 200 грамів – від 30 до 60 гривень залежно від виду;
-
цукати 150 грамів – у середньому від 24 до 54 гривень;
-
горіхи – до 60 гривень;
-
мак – найдешевший коштуватиме 25,6 гривні, а дорожче – до 76 гривень;
-
мед – від 150 до 270 гривень, залежно від виробника.
-
Тобто, кутя коштуватиме 300-500 гривень залежно від набору продуктів та цін на них.
Пісний борщ
На Різдво традиційно готують і пісний борщ. У 2023 році вартість продуктів для приготування 3 літрів пісного борщу становитиме:
-
300 грамів картоплі – це сьогодні 4,56 гривні;
-
500 г капусти – 5,6 гривні;
-
200 г моркви – 2,17 гривні;
-
150 г цибулі – 2,2 гривні;
-
200 грамів буряка – 2,12 гривні;
-
томатна паста – близько 77,7 гривні;
-
банку квасолі консервованої – десь 48 гривень;
-
перець горошком – 7,4 гривні.
У середньому вартість пісного борщу складатиме майже 150 гривень.
Крім того, на стіл у святвечір подають різні квашені та мариновані страви, наприклад, капуста та гриби, а також оселедець, який обійдеться у 57-91 гривню.