Медики Харківської області наголошують на важливості щеплення проти поліомієліту

Як зазначила директорка ДУ "Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України" Любов Махота, Україна досі залишається в переліку країн, де наявний ризик спалаху поліомієліту через низький рівень охоплення щепленням.
 
Про це повідомляє РЕДПОСТ із посиланням на ХОВА.
 
Проте, за її словами, з 2002 року Україна визнана вільною від поліомієліту, а це означає, що у всіх регіонах країни тепер проводяться заходи направлені на підтримку безполіомієлітного статусу, який постійно потрібно підтверджувати за визначеними критеріями ВООЗ.
 
«Нашим Центром проводяться епіднагляд за поліомієлітом та гострими в’ялими паралічами. За вісім місяців поточного року в області виявлено 7 випадків ГВП», – повідомила Любов Махота.
 
В свою чергу медична директорка, лікарка-інфекціоністка Обласної інфекційної лікарні Світлана Ткаченко нагадала, що ліків проти поліомієліту не існує. 
 
«У майже 75% відсотках захворювання для носія проходить безсимптомно, у більше ніж 20% випадків захворювання неможливо ідентифікувати. Тому що прояви його схожі на звичайну вірусну хворобу, наприклад грип: висока температура та погане почуття. Параліч вражає невеликий процент хворих. Проте людина стає інвалідом на все життя або хвороба може призвести до летального випадку», – говорить Світлана Ткаченко.
 
За її даними, кожний важкий випадок захворювання в Обласній інфекційній лікарні ретельно вивчається. Як правило, виявляється, що дитина пропустила терміни щеплення за календарем. 
 
Тож, єдиний спосіб запобігти захворюванню – вакцинація. Повна вакцинація від поліо захищає дитину на все життя. Згідно до календаря щеплень у 2 та 4 місяці вводиться інактивована поліомієлітна вакцина ін’єкційно, а у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років – оральна поліомієлітна вакцина (краплі).
 
Читайте нас у FacebookTelegram та Instagram
 
«Наразі в країні та у нашій області достатньо ефективних, якісних та безпечних вакцин, прекваліфікованих ВООЗ. Ще раз звертаюсь до батьків, будь ласка, підійдіть до сімейних лікарів та з’ясуйте коли діти отримували щеплення проти поліомієліту. Якщо щеплення пропустили або ж воно проведено не в повному обсязі, це все можна надолужити», – звернулася до жителів Харківщини Любов Махота.
 
Раніше РЕДПОСТ писав, що на Харківщині медики врятували жінку.
 
Источник:   ХОВА
Тэги:  медицина, харків
Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
Материалы по теме