Благовіщення-2023: традиції свята та який гріх вважається найстрашнішим

Велике церковне свято Благовіщення Пресвятої Богородиці несе в собі традиції, обряди, прикмети та заборони.

Благовіщення Пресвятої Богородиці

У православних продовжується підготовка до Світлого Христового Воскресіння. Упродовж 40-денного посту віруючі проводять кілька важливих свят. На особливому місці – Благовіщення Пресвятої Богородиці. Віруючі люди переконані, що треба гідно прожити цей день, щоб не вчинити гріха. Про найстрашніший гріх цієї дати повідомляє РЕДПОСТ.

Суть свята Благовіщення Пресвятої Богородиці

Благовіщення є одним із головних свят і завжди припадає на 7 квітня. Проте православні віруючі починають відзначати його напередодні увечері. Це свято не є перехідним.

Згідно з священним писанням, 7 квітня до Діви Марії з'явився архангел Гаврило, який повідомив їй добру звістку про те, що в неї народиться Син Божий. Дівчина була здивована цьому, адже вона ще навіть не знала свого чоловіка. Але архангел їй пояснив: «Дух Святий знайде на Тебе, і сила Всевишнього осяє Тебе».

Як істинна християнка, Марія прийняла свою місію. Це стало початком Євангельської історії та прикладом для всіх православних людей про те, якими мають бути стосунки людини з Богом.

Звичаї та традиції свята

Згідно з народною традицією, Благовіщення є найбільшим святом у Бога. Вважається, що у цей день весна набирає повних прав. Раніше люди розпалювали багаття, кидали в полум'я все сміття, солому, старий одяг, а потім навколо багаття водили хороводи та співали пісні. Подібними діями вони «палили зиму» та «гріли весну».

Всі православні вірили, що саме в цей день відкриваються небеса, тому люди намагалися вийти надвір, щоб побачити там велику зірку. І цієї хвилини треба крикнути такі слова: «Боже, дай мені велику славу!».

Господь обов'язково почує всі прохання віруючих людей. Саме тому багато хто прагне цього свята здійснити паломництво по святих місцях.

За давно сформованими традиціями, богослужіння у храмах розпочинається ще з вечора, напередодні свята. Кожен віруючий може прийти до храму та помолитися.

У святковий день прийнято випускати у небо голубів. Вважається, що вони долетять до ангелів-охоронців і сповістять їх про все добре, що відбувалося протягом року.

Цього дня бажано провести обряд умивання талою водою – це допоможе зміцнити здоров'я та виконати загадане бажання.

Господині намагалися заготовити Благовіщенську сіль. Усі члени сім'ї повинні були кинути в мішечок по щіпці солі, яку після цього проколювали на вогні і зберігали як оберег від різних недуг. Якщо протягом року її не користувалися, то її спалювали. Вода, освячена на свято у храмі, теж має цілющу силу.

Незважаючи на суворий піст, цього дня прийнято збиратися за святковим столом. На ньому мають бути лише пісні страви, при цьому дозволяється їсти рибу, морепродукти, а також гарячу їжу.

Що заборонено робити у свято Благовіщення

Народна приказка говорить: «На Благовіщення птах гнізда не в'є, дівиця коси не плете». Це означає, що день багатий безліччю заборон, причому не лише на фізичну працю.

Цього дня:

  • не прибирають у будинку;
  • не миють посуд;
  • не займаються рукоділлям;
  • не працюють на городі;
  • не підпилюють дерева;
  • не заливають розсаду;
  • не сваряться;
  • не сумують;
  • не носять нові речі – швидко прийдуть у непридатність;
  • не беруть і не дають у борг гроші;
  • не виходять із дому без потреби;
  • не заплітають волосся - доля буде заплутаною.

Найстрашніший гріх у свято – нехтувати молитвами та церковною службою на користь фізичної праці.

Раніше РЕДПОСТ писав, що через високу мінну небезпеку на деяких територіях регіону під час Великодніх свят заборонено відвідування кладовищ (список).

 

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости