30 січня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

В Україні 30 січня відзначається День спеціаліста військово-соціального управління ЗСУ.

День спеціаліста військово-соціального управління ЗСУ

Свято відзначають із 2011 року. Органи соціально-психологічної та виховної роботи ЗСУ є невід'ємною частиною цілісного військового організму. Їхнє завдання полягає у підтримці військової дисципліни, організації морально-психологічного забезпечення життєдіяльності військ. Також вони відповідають за профілактику правопорушень у армійському середовищі. Головна мета цих органів – підвищення боєздатності Збройних сил України.

Прикмети дня

Наші пращури помітили, що в цей день вшановується пам'ять преподобного Павла. Це означало, що половина зими позаду, а попереду вже світить весна.

Щоправда, теплій погоді цього дня вірити не радили. «Перезимник обнадіє, обтеплить, а потім обдурить – все морозом стягне»; "Хитер Антон з усіх боків", - говорили з цього приводу в народі. Окрім того, зауважували: якщо небо затягується хмарами – до хуртовини.

У цей день було прийнято пекти толокняні колобки, які символізували сонце. Для цього толокно змішували з пшеничним борошном, додавали вершкове масло, яйця та сіль. Все це змішували з молоком і, замісивши тісто, ліпили невеликі булочки.

Також на Антона-перезимника слід було наважувати псування. Для цього впоперек стежки, що веде на подвір'я, проводили межу гострим серпом. Вважалося, що таким чином можна «відсікти» псування.

Що не можна робити 30 січня

  • жінкам забороняється в'язати та прясти.
  • суворо заборонено готувати сочевицю і бобові, щоб не провокувати такі небезпечні захворювання, як віспа, кір, виразка та чума.

Також цього дня

У 1790 році в Англії вперше у світі випробувана на морі рятувальна шлюпка.

1801 – оприлюднюється царський маніфест про приєднання Грузії до Росії.

1819 – киргизи Великої Орди приймають підданство Росії.

1847 – місто Єрба Буена перейменовується у Сан-Франциско.

1882 – народився Франклін Делано Рузвельт, 32-й президент США (1933–1945), єдиний, хто обирався на цю посаду чотири рази.

1894 - Чарльз Кінг патентує винайдений ним відбійний молоток.

1900 – народився Ісаак Дунаєвський, радянський композитор українського єврейського походження. Дунаєвський збагатив жанр пісні, внісши до неї елементи оперети, джазу.

1917 – у Нью-Йорку записано першу у світі джазову платівку: Indiana (The Dark Town Strutters Ball), записану на фірмі «Колумбія» у Нью-Йорку (США) ансамблем музикантів «Оріджинел диксиленд Джаз Банд».

1925 – народився Дуглас Карл Енгельбарт, винахідник комп'ютерної миші.

1930 – народився Джин Хекмен (справжнє ім'я Юджин Олден), американський актор, володар двох «Оскарів» («Французький зв'язковий», «Міссісіпі у вогні», «Ні виходу», «Фірма», «Швидкі та мертві», «Ворог держави» »).

1931 - у бродвейському кінотеатрі "Лос-Анджелес" відбулася прем'єра фільму Чарлі Чапліна "Вогні міста" (у нашому прокаті - "Вогні великого міста").

1933 – Адольф Гітлер призначається рейхсканцлером, і у Німеччині встановлюється диктатура націонал-соціалістів.

1937 – народилася Ванесса Редгрейв, англійська актриса («Фотозбільшення», «Перерване життя», «Спокута», «Вбивство у Східному експресі», «Хрещена мати»).

1948 – убито Махатму Ганді, одного з керівників та ідеолога національно-визвольного руху Індії.

1951 – народився Філ Коллінз, англійський поп-співак, барабанщик та актор. Член гурту «Дженезис» (Genesis) з 1970 року, розпочав успішну сольну кар'єру в 1981, серед його хітів (часто нові версії старих пісень) – In the Air Tonight, 1981 та Groovy Kind of Love, 1988.

1952 – відкрився перший фестиваль італійської пісні у Сан-Ремо. Саме цьому конкурсу завдячують своїм успіхом Адріано Челентано та Доменіко Модуньо.

1958 – у Парижі відбувся перший показ колекції Ів-Сен Лорана.

1974 – народився Крістіан Бейл, англо-американський актор. Почав реальний зліт з «Еквілібріума», і долітався до ролі Бетмена в трилогії Нолана «Темний лицар».

1998 – створено Комітет керівників органів роботи з особовим складом міністерств оборони країн-учасниць СНД.

2003 – у Антарктиді з'явився пік маршала Жукова.

2004 – користувач Юрій Коваль створив першу статтю Вікіпедії українською мовою – Атом.

2007 – вийшла у продаж операційна система Windows Vista.

Іменини відзначають:

Антон, Антоніна, Віктор, Георгій, Іван, Павло, Савелій.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
Материалы по теме